Tuulilasin kotikorjaus ei kannata: 3 virhettä

Rikkinäistä tuulilasia ei tulisi ensiapua lukuun ottamatta korjata itse. Virheet voivat koitua kalliiksi.

Halpa korjaussetti

Tuulilasin korjaus kotioloissa on monelle houkutteleva vaihtoehto. Etenkin, mikäli jälki ei aluksi näytä kovin suurelta, eikä se tunnu häiritsevän esimerkiksi kuljettajan näkökenttää. Internetistä saa helposti ohjeita tuulilasin korjaukseen: moni uskoo kyseessä olevan toimenpide, jonka voi nopeasti paikata halvalla, muutaman euroa maksavalla korjaussetillä. Settien suhteen kannattaa kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä paketista puuttuvat useat, korjauksen kannalta ratkaisevat työkalut ja välineet.

Väärät välineet

Tee se itse -pakkaukset sisältävät usein esimerkiksi pikaliimaa, hartsia sekä kovetuskalvoja. Pakkaukset mainostavat korjauksen sujuvan alle puolessa tunnissa lasimassan avulla, edullisesti ja vaivattomasti, käyttäen samaa tekniikkaa kuin alan ammattilaiset. Tärkein huomio on kuitenkin jäänyt puuttumaan: mikäli tuulilasin korjaus tehdään kotona ja tapahtuu virhe, on ammattilaisen vaikea korjata vauriota myöhemmin. Kotiolosuhteissa tehtävä korjaus on tästä syystä parhaimmillaankin vaatimatonta.

Virheellinen tekniikka

Vaikka kotikonstein tehtävän korjauksen idea on sama kuin ammattilaisella – halkeama tukitaan hartsilla – vaatii pitävä paikkaus usein kovaa painetta. Tee se itse -pakkaukset eivät sisällä siihen vaadittavia laitteita.

”Nestemäisen hartsin kuivattamiseen tarvitaan UV-lamppua, jota korjaussarjoissa ei ole. Kuivumisen odotetaan tapahtuvan vähitellen auringossa. Siinä hartsi ehtii kuitenkin jo valua pois vauriokohdasta”, toteaa alan ammattilainen Timo Lahovaara Taloustaito -kuluttajalehdessä.

Tuulilasin korjaus tulisi tehdä korjaamolla myös siksi, että tien reunasta singahtanut kivi tai sora voi aiheuttaa iskun, joka vahingoittaa tuulilasin muita toimintoja kuten esimerkiksi lämmitystä tai sadetutkaa. Niissä tapauksissa kotona tehty tuulilasin korjaus voi olla vieläkin riskialttiimpaa ja lopulta koko tuulilasi saatetaan joutua vaihtamaan.