Tuulilasin vaihto auton kevätsiivouksen yhteydessä

Auton kevätsiivouksen yhteydessä kannattaa tarkastaa paitsi tuulilasin kunto ja puhtaus, myös renkaat sekä tuulilasin pyyhkimet.

Kevään saapumisen varmin merkki on se, että on aika vaihtaa autoon kesärenkaat. Renkaiden vaihdon yhteydessä kannattaa kuitenkin tehdä koko ajoneuvon kevätsiivous, johon kuuluu renkaiden kunnon selvittämisen lisäksi kaikkien tärkeiden osien puhdistus ja tarkastus. Tuulilasin kohdalla tulisi ensimmäisenä tarkistaa puhtaus.

— Auton ikkunoiden säännöllinen putsaus sisä- ja ulkopuolelta on pieni, mutta merkittävä liikenneturvallisuusteko. Talven jäljiltä ikkunoiden sisäpintaan on pinttynyt rasva- ja likakerros, joka taittaa valoa ja aiheuttaa häikäisyä, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Heiskasen mukaan tuulilasin vaihto tulee ajankohtaiseksi silloin, mikäli siivoamisen yhteydessä huomaa lasissa halkeamia, naarmuja tai muita häiriötekijöitä. Likainen, rikkinäinen tuulilasi on turvallisuusriski, joka kannattaa hoitaa ensitilassa kuntoon. Naarmuuntunut tai säröillyt lasi aiheuttaa lisäksi häikäisyä.

Lasinpyyhkijätkin tarkistettava

Tuulilasin vaihto tulisi aina tehdä ammattilaisen avulla, sillä huonosti asennettu tuulilasi voi pahimmassa tapauksessa vaikuttaa ajoturvallisuuteen. Auton kevätkunnon tarkistuksen yhteydessä olisi hyvä tutkia myös lasinpyyhkijät. Rikkinäiset tai muutoin huonokuntoiset pyyhkijät naarmuttavat hyväkuntoisenkin lasin pilalle. Mikäli tuulilasin vaihto on ajankohtainen, voi samassa yhteydessä uusia myös lasinpyyhkijät. Yksi näkyvimmistä merkeistä pyyhkijänkumien suhteen on lasiin jäävät raidat.

— Häikäistymisriskiä voi lisäksi torjua varautumalla ajoon aurinkolasein. Auton omaa aurinkolippaa kannattaa myös käyttää. Jos häikäisy yllättää tien päällä, on hyvä vähentää nopeutta, Tapio Heiskanen muistuttaa.