Tuulilasit rikkoutuvat kesäisin

Kesälomamatkalla voi auton lasiin kolahtaa ikävä yllätys, johon kannattaa aina pyytää apua ammattilaiselta.

Tuulilasin korjaus voi tulla ajankohtaiseksi, mikäli tieltä lentää lasiin soraa tai pieniä kiviä. Ongelma on yleinen etenkin kesäisin, jolloin tien pinnat ovat rosoisia ja kivisiä. Asiantuntijoiden mukaan iskut tuulilaseihin ovat viime vuosina lisääntyneet hurjasti.

“Kymmenen vuotta on näitä hommia tehty, ja kyllä viime vuosina kiveniskut ovat lisääntyneet. Ennen hiekoitushiekka oli pientä ja pyöreää, nyt käytetään karkeaa kalliomursketta joka tekee pahaa jälkeä”, kertoo tuulilaseja ammatikseen korjaava Samppa Härkönen Yle Uutisille.

Ensiapua teipillä

Tuulilasin korjaus tulisi aina teetättää ammattilaisella. Näin varmistat, että saat juuri sinun autollesi sopivan lasin sekä sen, että tuulilasin korjaus sujuu ongelmitta. Ensiapua voi kuitenkin kokeilla, mikäli tuulilasi rikkoutuu esimerkiksi kesälomareissulla. Ensiksi jälki tulisi peittää teipillä, jolloin sen leviäminen voidaan mahdollisesti estää. Teippi torjuu myös erilaisia lämpötilojen vaihteluja. Tuulilasin korjaus tulisi tapahtua mahdollisimman pian vahingon tapahduttua.

Häiriöt näkökentässä

Itse tuulilasin korjaus tehdään usein hartsilla ja ultraviolettivalolla, mikäli kyseessä on pieni vahinko. Näin etenkin silloin, kun autoilija on pystynyt estämään jäljen leviämisen, eikä se juuri haittaa näkökenttä. Isompi vahinko saattaa kuitenkin tarkoittaa hintavampaa projektia: koko tuulilasin vaihtoa.

“Jos näkökentän kohdalla on iso jälki, tai jos isku on haljennut ikkunan reunaan asti, silloin niitä on turha korjata vaan ikkuna on vaihdettava kokonaan”, Härkönen sanoo Yle Uutisille.

Härkösen mukaan riskivyöhykkeellä on yleensä tuulilasin alareuna, sillä se sijaitsee lämmityslaitteiden lähellä. Lämpötilasta johtuen esimerkiksi pienikin jälki voi helposti levitä. Herkkiä iskuille ovat myös ikkunoiden reunat.