Vakuutusyhtiöt: Tuulilasivauriot lisääntyneet huimasti

Tuulilasin vaihto on edessä yhä useammalla suomalaisautoilijalla, mikäli teitä ei pian korjata, varoittavat vakuutusyhtiöt.

Vakuutusyhtiöiden mukaan tuulilasivaurioiden määrä on lisääntynyt huimasti. Turun Sanomat -lehden mukaan tuulilasivahinkojen määrä on viimeisen seitsemän vuoden aikana kasvanut jopa 240 prosenttia. Vakuutusyhtiöiden korvaamista toimenpiteistä yleisin on tuulilasin vaihto, joka tulee kyseeseen etenkin, mikäli lasissa on näkökenttää häiritsevä halkeama tai särö.

Tiet heikkoina

Turun Sanomien mukaan auton tuulilaseihin liittyviä vahinkoja korvattiin vakuutusyhtiöiden kautta vuoden 2008 aikana hieman yli 30 000. Vuonna 2015 vastaava luku oli huimat 110 000, joista tuulilasin korjaus oli yksi yleisimmistä toimenpiteistä. Tuulilasiongelmien syynä pidetään teiden huonoa kuntoa. Rikkinäiseltä, huonokuntoiselta tieltä lentää aukon ikkunaan usein esimerkiksi pieniä kiviä tai soraa, jotka tekevät helposti säröjä ehjään tuulilasiin. Usein kyseessä voi olla myös ratkaisevasti näkökenttää häiritsevä halkeama, jolloin tilannetta pidetään yleisesti ottaen jo turvallisuusriskinä. Tuulilasin vaihto ei kuitenkaan aina ole välttämätöntä, vaan lasia voi yrittää korjata myös pienemmillä toimenpiteillä.

Erilaiset renkaat

Toinen tuulilasin vaurioihin vaikuttava seikka on, huonojen teiden ohella, Turun Sanomien mukaan autojen rakenne. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uudenmallisissa autoissa ei enää ole esimerkiksi roiskeläppiä, koska niiden sanotaan lisäävän haitallisia päästöjä ja polttoaineen kulutusta. Näin ollen sora ja kivet pääsevät helpommin kulkeutumaan takana ajavan autoilijan tuulilasiin. Toisaalta tilanteeseen vaikuttaa myös renkaan rakenne: kivien on helpompi jäädä renkaan sisälle kiinni. Sieltä ne kulkeutuvat takana ajavan kuljettajan autoon, jolla saattaa olla edessään tuulilasin vaihto.